EnglishΠροφίλΝέαΕπικοινωνίαPhoto
Spacer
Spacer
Spacer
Spacer
Spacer
Spacer
Spacer

Συνεργαζόμενες Εταιρείες

Το website είναι συμβατό με WCAG 2.0 (Level AA)

Κατανάλωση Diesel
Κατανάλωση Diesel

Τεχνικές για την εξοικονόμηση βενζίνης και πετρελαίου, 15% κατά μέσο όρο εξέδωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Πρόκειται για απλούς κανόνες οδήγησης, οι οποίοι έτσι και τηρηθούν στην πράξη μπορεί να φέρουν όφελος αρκετά ευρώ μηνιαίως στον κάθε οδηγό, με δεδομένες τις τιμές της αμόλυβδης που έχουν «εκτοξευθεί» τα τελευταία 2 χρόνια.

Όπως διαφαίνεται από την προηγούμενη παράγραφο, στην ελλάδα το πετρέλαιο είναι ακόμη λιγότερο σημαντικό, ώστε να πάρει τα εύσημα σε θέματα κατανάλωσης. Παρόλα αυτά, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλες χώρες όπου η έρευνα γύρω από βασικά θέματα οικονομίας και εκτίμησης μόλυνσης του περιβάλλοντος γίνονται σε ετήσια βάση, με αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Εμείς όμως όλα αυτά τα χρόνια ψάχνουμε τις ευκαιρίες να πλουτίσουμε σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών και φορολογούμενων και όχι να βοηθήσουμε την κοινωνία. Αυξήθηκε η τιμή του νερού, λόγω λειψυδρίας πότε έγινε κάποια διόρθωση σε ένα έκτακτο μέτρο, σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι, δεν υπάρχει ποια λόγος.

Η κατανάλωση καυσίμων διαφέρει σε κάθε Ι.Χ. και εξαρτάται από την ιπποδύναμη και τα κυβικά του. Σε κάθε περίπτωση, οι ονομαστικές τιμές της κατανάλωσης (εντός πόλης, εκτός και μικτός κύκλος) αναφέρονται σχεδόν πάντα στην ιδεατή οδήγηση. Για παράδειγμα "νευρική" οδήγηση μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική κατανάλωση από δύο έως και πέντε λίτρα στα εκατό χιλιόμετρα.

Οι 13 βασικές αρχές του eco-driving, μέσω των οποίων μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου σύμφωνα με το ΚΑΠΕ είναι:

 1. Γρήγορη αλλαγή ταχύτητας μεταξύ 2000 και 2500 στροφές.
 2. Οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, στις 2000-2500 στροφές .
 3. Πρόβλεψη των συνθηκών κυκλοφορίας ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα.
 4. Επιβράδυνση στα φανάρια αφήνοντας το γκάζι, πατώντας ομαλά το φρένο και με επιλεγμένη μία υψηλή ταχύτητα.
 5. Να σβήνετε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις.
 6. Να κάνει τακτική συντήρηση του οχήματος και των ελαστικών.
 7. Να αποφεύγετε τη μεταφορά περιττών φορτίων.
 8. Να κάνει συνετή χρήση του κλιματισμού.
 9. Στις στροφές να επιβραδύνετε ομαλά.
 10. Να αποφεύγετε τη χρήση του οχήματος για σύντομες διαδρομές.
 11. Να χρησιμοποιείτε το βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος (μετρητής κατανάλωσης, στροφόμετρο, cruise control αν υπάρχει)
 12. Να επιλέγετε αποδοτικότερο όχημα, εξετάζοντας την κατανάλωση καυσίμου .
 13. Να σχεδιάζετε τη διαδρομή, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις

Παράδειγμα
Επιχειρώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσο τελικά πιο οικονομικός είναι ένας πετρελαιοκινητήρας έναντι ενός βενζινοκινητήρα, πραγματοποιούμε μέτρηση κατανάλωσης υπό πραγματικές συνθήκες ενός Hyundai- i10, 1,1 βενζίνης και ενός Hyundai- i10, 1,1 diesel.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα ενός κινητήρα πετρελαίου σε σχέση με έναν κινητήρα βενζίνης αντίστοιχης χωρητικότητας και απόδοσης, είναι το γεγονός, ότι συνήθως ο diesel εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου (ανάλογα με το μοντέλο έως και 30%). Έχοντας, λοιπόν, ως βάση αυτό, προσπαθήσαμε να δούμε στην πράξη και πέρα από τη θεωρία των τιμών καταναλώσεων που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές, πόσο τελικά πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση καυσίμου που προσφέρει ένα επιβατικό αυτοκίνητο με diesel κινητήρα, έναντι ενός ίδιου μοντέλου με κινητήρα βενζίνης. Τα συμπεράσματά μας είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Τα μοντέλα που επιλέχθηκαν
Το Hyundai i10 αποτέλεσε το ιδανικό αυτοκίνητο για τη μέτρησή μας, αφού διαθέτει στην γκάμα του ικανότατους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, με ίδιο κυβισμό (1,1 λτ.) και παραπλήσια απόδοση (68 ίππων ο βενζινοκινητήρας, 75 ίππων ο πετρελαιοκινητήρας). Επιπλέον, λόγω της προσιτής τιμής αγοράς του, η μέτρηση κατανάλωσης σε ένα τέτοιου είδους αυτοκίνητο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού συνήθως για τους αγοραστές του δημοφιλούς μίνι, η κατανάλωση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς, που λαμβάνουν υπ’ όψιν πριν την αγορά.

Σε ποιες συνθήκες μετρήσαμε
Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας τα κλειδιά των δύο Hyundai i10 (με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων), αποφασίσαμε να διανύσουμε συνολικά 282 χιλιόμετρα σε προκαθορισμένη διαδρομή εντός και εκτός πόλεως. Ύστερα από το πέρας κάθε διαδρομής, καταγράψαμε τα λίτρα που απαίτησαν τα δύο αυτοκίνητα. Για να είμαστε μάλιστα πιο κοντά στον όρο "κανονικές συνθήκες", αποφασίσαμε να κινηθούμε όπως ακριβώς ένας οδηγός στην καθημερινότητά του και όχι με "ήπιους" ρυθμούς ώστε να επιτύχουμε τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Για παράδειγμα, στον αυτοκινητόδρομο διατηρήσαμε ταχύτητα 110-120 χλμ./ώρα (σύμφωνα με τα όρια του Κ.Ο.Κ.), ενώ στην πόλη επιλέξαμε όσο το δυνατόν πιο επιβαρημένους από την κίνηση δρόμους.

Τιμή αγοράς
Hyundai i10 1,1 βενζίνη: από 9.250 ευρώ*
Hyundai i10 1,1 πετρέλαιο: από 11.200 ευρώ**
*Με έκπτωση 470 ευρώ
** Με έκπτωση 620 ευρώ

Τεχνικά χαρακτηριστικά
 
Μοντέλο
i10 1,1 (βενζίνη)
i10 1,1 (πετρέλαιο)
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.086
1.120
Κύλινδροι/Βαλβίδες
4/12
3/12
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.)
69/5.490
75/4.000*
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
100/2.930
153/1.900*
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
14,6
13,9
60-100 χλμ./ώρα με 4η (δλ.)
14,5
11,2
80-120 χλμ./ώρα με 5η (δλ.)
24,5
19,1
Τελ. ταχύτητα (χλμ./ώρα)
152
165
Εκπομπές CO2 (γραμ./χλμ.)*
119
114
Βάρος (κιλά)
972
1.078
Μέσος όρος θορύβου (db)
68,7
69,7
*Εργοστασιακές τιμές
 
Τα (+) και (-) ενός diesel κινητήρα έναντι ενός κινητήρα βενζίνης
• Χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου
• Αρκετά υψηλότερη ροπή, από χαμηλές στροφές διαθέσιμη
• Καλύτερες επιδόσεις εν κινήσει
• Χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 20%
• Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διαστήματα συντήρησης
• Κραδασμοί και θορυβώδης λειτουργία
• Υψηλότερη τιμή αγοράς
• Αυξημένο βάρος
• Μεγαλύτερη ευαισθησία σε νοθευμένα καύσιμα
• Εκπομπές βλαβερών μικροσωματιδίων

ArrowΑρχή της Σελίδας